Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η οποία τιμάται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, η κα Ελένη Σαμιωτάκη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων & Ευρωπαϊκών θεμάτων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, παραχώρησε συνέντευξη στο TV100 την Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025 και ώρα 08:00 π,μ., όπου μίλησε για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των νεφρικών παθήσεων.
Στη συνέντευξή της, η κα Σαμιωτάκη αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού, καθώς και στις διαθέσιμες θεραπείες και εξελίξεις στον τομέα της νεφρολογίας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, έχει ως στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση της κοινωνίας για τη σημασία της υγείας των νεφρών.
Η συνέντευξη είναι διαθέσιμη για παρακολούθηση στον ακόλουθο σύνδεσμο :
https://fb.watch/yeo15Vn540/?mibextid=wwXIfr
Από το 29:20 έως το 40:00 λεπτό.
Επίσης ακολουθεί συνέντευξη που παρέθεσε στο Thesnewsline.
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού – Οσα πρέπει να ξέρετε για τα φίλτρα του οργανισμού
Η κ. Ελένη Σαμιωτάκη, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών θεμάτων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών μας μιλάει για τους νεφρούς.
H Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, γιορτάζεται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από το 2006 και κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τη νεφροπάθεια. Οι νεφροί έχουν σχήμα φασολιού και βρίσκονται και δεξιά και αριστερά της σπονδυλικής στήλης. Φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα υγρών κάθε μέρα και αποβάλλουν 1-1,5 λίτρα ούρων ανά ημέρα.
Οι νεφροί μας, που έχουν ως έργο την αποτοξίνωση του οργανισμού μας και τη διατήρηση της ομοιόστασης του νερού, της οξεοβασικής ισορροπίας και πολλών μεταβολιτών του αίματος, είναι σημαντικά όργανα που πρέπει να τα προσέχουμε και να τα παρακολουθούμε. Αποτελούν πολύτιμα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και αναλαμβάνουν καθημερινά σημαντικές λειτουργίες.
Μερικές από αυτές είναι οι εξής:
- φιλτράρουν το αίμα και κρατούν τις χρήσιμες ουσίες ενώ απομακρύνουν μέσω των ούρων τις επιβλαβείς και άχρηστες ουσίες
- μεταβολίζουν τη βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική στην ανάπτυξη των οστών
- ρυθμίζουν την πίεση του αίματος
- παράγουν ορισμένες ορμόνες όπως η ερυθροποιητίνη, η οποία ρυθμίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και αιμοσφαιρίνης από τον μυελό των οστών
- ελέγχουν την αρτηριακή πίεση
- διασφαλίζουν σταθερή την ποσότητα νερού στο αίμα
Τι συμβαίνει όμως όταν οι νεφροί δεν λειτουργούν σωστά;
Η κ. Ελένη Σαμιωτάκη, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών θεμάτων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα νεφρού, μίλησε στο Thesnewsline και τη Χαρά Αγριδιώτη, για τη νεφρική νόσο. Μας ενημέρωσε για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, την αντιμετώπιση της ασθένειας, την αξία της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων αλλά και για τις παθογένειες του συστήματος υγείας και την ανάγκη συνεργασίας της πολιτείας με τους εκπροσώπους των συλλόγων χρονίως πασχόντων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Νεφρική νόσος – Μια ασθένεια ύπουλη και σιωπηλή
Η νεφρική νόσος είναι μια ύπουλη και σιωπηλή νόσος την οποία διακρίνουμε σε δύο μορφές: την οξεία νεφρική νόσο που συνήθως θεραπεύεται αποτελεσματικά και τη χρόνια νεφρική νόσο την οποία ανακαλύπτουμε, στο πλείστο των περιπτώσεων στο τελικό της στάδιο και είναι μη αναστρέψιμη. Η έγκυρη διάγνωση της νεφρικής νόσου και της έκπτωσης της νεφρικής λειτουργίας διασφαλίζει την επιβράδυνση της εξελικτικής πορείας της, που συνίσταται σε 5 στάδια.
Στο 5ο και τελευταίο στάδιο ο ασθενής έχει σοβαρή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας και πρέπει να ενταχθεί σε θεραπεία εξωνεφρικής κάθαρσης (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή μεταμόσχευση) που αποτελεί και τη μόνη θεραπεία για να διατηρηθεί στη ζωή.
Σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών, όπως και την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου, αποτελεί η ετήσια επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό για ένα συνηθισμένο έλεγχο. Μπορούμε να φανταστούμε το σοκ που επέρχεται στον ασθενή στο άκουσμα των λέξεων νοσοκομείο, αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή αναζήτηση δότη για την πολυπόθητη μεταμόσχευση. Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπουμε οικογένειες να διαλύονται υπό το βάρος της ασθένειας. Πολλές φορές, νεφροπαθείς τελικού σταδίου μένουν άνεργοι, ή συνταξιοδοτούνται πρόωρα με ό,τι σημαίνει αυτό για την οικονομική και κοινωνική τους ζωή.
Τα αίτια της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και η αντιμετώπισή της
Οι μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν ότι η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια έχει σημαντικές ψυχοκοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους πάσχοντες, οι οποίες εξαρτώνται από την κοινωνική και οικονομική δομή της κάθε χώρας, το οικονομικό στάτους του κάθε ασθενή, το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο μόρφωσης και τη γενικότερη θεώρηση για τη ζωή και την ασθένεια.
Σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο ετήσιος επιπολασμός της νεφρικής νόσου αυξάνεται εξαιτίας του δυτικού τρόπου ζωής και ειδικότερα μεταξύ άλλων, της διατροφής, του καπνίσματος, της πολυφαρμακίας της αύξησης του γηραιού πληθυσμού. Εμείς οι Έλληνες, έχουμε στο χέρι μας το διαμάντι της Μεσογειακής διατροφής και είναι καλό να μην ακολουθούμε τον δυτικό τρόπο ζωής. Επίσης, καλό είναι αναφέρουμε ότι η χρόνια νεφρική νόσος οφείλεται και σε γενετικούς παράγοντες. Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τα άτομα που έχουν συγγενείς με νεφρική νόσο και αφρικανική – ασιατική καταγωγή από τη λεκάνη της Μεσογείου. Ο κίνδυνος εμφάνισης ΧΝΝ στις γυναίκες είναι λίγο υψηλότερος. Σύμφωνα με μελέτες, η ΧΝΝ είναι πιο πιθανό να αναπτυχθεί στις γυναίκες σε ποσοστό κατά μέσο όρο 14% έναντι ποσοστού 12% στους άνδρες. Ως πιο συνηθισμένες μορφές της νόσου στις γυναίκες, αναφέρονται η Νεφρίτιδα του Λύκου και η Πυελονεφρίτιδα.
Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση από τον απλό πολίτη, παίζει η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του ζαχάρου, που είναι και οι βασικές αιτίες που οδηγούν στο τελικό στάδιο της νεφροπάθειας. Ειδικά για την Ελλάδα, πρέπει να επισημάνουμε ότι στις μέρες μας υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση παιδιών που βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας. Επί παραδείγματι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από 1500 παιδιά στη Β. Ελλάδα παρακολουθούνται σε νεφρολογικές κλινικές κυρίως λόγω κληρονομικότητας.
Όπως σε κάθε περίπτωση, «το προνοείν και προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν», οπότε καλό είναι να:
- Φροντίζουμε τη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης
- Μην αμελούμε τον τακτικό έλεγχο και τη ρύθμιση του σακχάρου μας
- Ασκούμαστε τακτικά και περιορίζουμε τον καθιστικό τρόπο ζωής
- Ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, περιορίζοντας την πρόσληψη αλατιού, ζάχαρης, ζωικών λιπών
- Κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας, πίνοντας νερό και περιορίζοντας τα αναψυκτικά
- Μην καπνίζουμε
- Αποφεύγουμε την κατάχρηση φαρμάκων, όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη
- Κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και ούρων.
Να στελεχωθεί το σύστημα Υγείας
Σημαντικό παράγοντα για να ανακοπεί η αυξητική πορεία της νεφρικής νόσου διαδραματίζει η ενίσχυση και οργάνωση ενός Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας στελεχωμένου με επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό για την πρόληψη, την υγεία αλλά και έγκαιρη διάγνωση της νεφρικής νόσου. Η ενίσχυση του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας καθώς και του Δευτεροβάθμιου Συστήματος Υγείας για την παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων, όπως είναι η χρόνια νεφρική νόσος, απαιτεί γενναία αύξηση των κονδυλίων στον τομέα της υγείας.
Τα κέντρα παρακολούθησης των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο όπως και οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και τα κέντρα παρακολούθησης μεταμοσχευμένων από νεφρό θα πρέπει να στελεχώνονται εκτός από επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με επαγγελματίες υγείας, όπως οι διατροφολόγοι και ψυχολόγοι ειδικευμένοι σε όλα τα στάδια της νεφρικής νόσου, κατά τα πρότυπα προηγμένων χωρών στην Ευρώπη. Η σωματική άσκηση και ήπια σωματική δραστηριότητα των νεφροπαθών υπό την καθοδήγηση αθλίατρων που γνωρίζουν τη νόσο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών.
Επίσης, η πολιτεία και οι φορείς της (πχ φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, κέντρα ψυχικής υγείας, άθλησης κλπ) μπορούν σε συνεργασία με τους συλλόγους των νεφροπαθών να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διοργάνωση υποστηρικτικών δράσεων για την ψυχική και σωματική υγεία των νεφροπαθών.
Δωρεά Οργάνων και Μεταμοσχεύσεις – στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης η Ελλάδα
Όπως σημειώνει η κ. Σαμιωτάκη, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων και ιστών σώματος για την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.
”Η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει στις τελευταίες θέσεις των χωρών της Ευρώπης, παρόλο που τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ενθαρρυντική αύξηση στον αριθμό των μεταμοσχεύσεων από πτωματικό και ζώντα δότη, όπως βλέπουμε και στους πίνακες που ακολουθούν”, από τα επίσημα στοιχεία του Ελληνικού οργανισμού μεταμοσχεύσεων, επισημαίνει η κ. Σαμιωτάκη. Η ίδια τονίζει ότι η ”μεταμόσχευση αποτελεί θεραπευτική μέθοδο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής του νεφροπαθούς τελικού σταδίου, αυξάνει τον βαθμό λειτουργικότητας και αυτονομίας του και εξοικονομεί πόρους για τα εθνικά συστήματα υγείας αφού το κόστος θεραπείας και παρακολούθησης του μεταμοσχευμένου είναι πολλαπλάσια μικρότερο του κόστους που απαιτείται για την αιμοκάθαρση”.
”Το 2024 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έκλεισε με ένα μαγικό ρεκόρ μεταμοσχεύσεων. Χρονιά ορόσημο ωστόσο για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας υπήρξε το 2008, με ρεκόρ στον ρυθμό μεταμοσχεύσεων – δοτών οργάνων. Με καμπάνιες προς αυτήν την κατεύθυνση και κινήσεις στρατηγικής σημασίας, βλέπουμε ότι υπάρχει μια τάση ενθάρρυνσης για τη δωρεά οργάνων από πτωματικό δότη και στη χώρα μας”.
Νεφροπαθείς – ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση τους στο εθνικό σύστημα υγείαςΓια την επίτευξη της ανεμπόδιστης πρόσβασης των χρονίως πασχόντων στα φάρμακα υψηλού κόστους, οι σύλλογοι νεφροπαθών έχουν διεκδικήσει τη διατήρηση των δημόσιων φαρμακείων του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας. Στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής θα πρέπει να γίνουν συνεργατικές ενέργειες όλων των αρμοδίων (πολιτείας, ασφαλιστικών οργανισμών, φαρμακευτικών εταιρειών) προκειμένου οι συσκευασίες φαρμάκου να είναι συμβατές με τις μηνιαίες συνταγογραφούμενες ποσότητες από τους θεράποντες ιατρούς: Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η σχέση κόστους/ωφέλειας, κόστους/ αποδοτικότητας, θα μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και θα διευκολυνθούν οι ασθενείς ως προς τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Αναντίρρητη θέση των φορέων εκπροσώπησης των νεφροπαθών της χώρας είναι η ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβασή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως και η δωρεάν χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής και κάθε θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των νέων καινοτόμων θεραπειών. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι όλες οι έρευνες – μελέτες δείχνουν πως η πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ανήκουν στις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.
Για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί μια συστηματική συνεργασία της Πολιτείας των Φαρμακευτικών Εταιρειών και των εκπροσώπων των συλλόγων χρονίως πασχόντων.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω προς τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να φροντίζουν να ενημερώνονται μέσω των επαγγελματιών υγείας για τα θέματα που άπτονται της νεφρικής νόσου και εν γένει της υγείας τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Πηγή/Source: thesnewsline.com – Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού – Οσα πρέπει να ξέρετε για τα φίλτρα του οργανισμού https://www.thesnewsline.com/?p=11354